Informare de presă 07.04.2020

Astăzi, 7 aprilie 2020, la nivelul județului Gorj, situația persoanelor aflate în carantină instituționalizată sau a celor aflate în izolare, se prezintă astfel:

• 1701 persoane se află în izolare la domiciliu. Dintre acestea, 58 de persoane au intrat în izolare în ultimele 24 de ore și 282 de persoane au ieșit din izolare.
• 628 de persoane au fost plasate în carantină instituționalizată. Dintre acestea 39 de persoane au intrat în ultimele 24 de ore.
• Pana acum 20 de persoane nu au respectat izolarea la domiciliu și au fost plasate în carantină instituționalizată.

Toate structurile teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, acționează continuu pentru impunerea normelor legale specifice stării de urgență. Sub coordonarea Centrului județean de coordonare și conducere a intervenției Gorj, patrule mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, acțiuni care au drept scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare:

• în ultimele 24 de ore, 205 polițiști gorjeni au desfășurat un număr de 34 de misiuni specifice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID 19. A fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare la domiciliu în cazul a peste 1600 de persoane, iar 17 agenți economici au fost verificați cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul Stării de Urgență. În cadrul acțiunilor de verificare a locațiilor de carantinare și izolare, polițiștii au aplicat 140 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 371.000 lei, din care 136 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, 3 sancțiuni au fost aplicate pentru fapte de natură economică iar o sancțiune s-a aplicat unei persoane care nu a respectat măsura izolării la domiciliu(persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 20.000 de lei și a fost plasată în carantină instituționalizată).
• polițiștii locali au aplicat 13 sancțiuni contravenționale, din care 12 pentru nerespectarea Ordonanței Militare nr.3/2020, în valoare de 18.200 de lei, iar o altă persoană a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor Lg. 61/1991
• jandarmii gorjeni au verificat respectarea interdicției de a nu părăsi locația de izolare ca măsură de prevenire a răspândirii COVID -19, la un număr de 215 persoane dispuse în 21 de localități. Au fost sancționate contravențional cu amenzi în cuantum total de 24.400 lei, un număr de 11 persoane, deoarece nu au respectat măsurile de prevenire a răspândirii virusului COVID 19, în localitățile Tg Jiu, Tg Carbunesti, Bărbătești și Motru.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Grupul de comunicare al CJCCI Gorj